Защо да избера кану или каяк?

Когато мислим за кану и каяк, най-често си представяме състезание по кану или каяк. Но защо? Спорт – да, но защо непременно състезание? Нима ските, които караме през зимата, ни правят състезатели по слалом или караме колело само, за да направим мускули на краката? Не го ли правим всъщност за удоволствие? В България кануто и каяка, като средство за развлечение, започна да добива популярност. В Западна Европа, Америка и Австралия, този сектор от развлекателния и воден туризъм от десетилетия привлича голям брой хора и продължава да се развива.

Без да омаловажаваме другите водни спортове, карането на каяк има безпорни предимства. Нормално е да се питате „Дали това ново изживяване е за мен”? Може би ще Ви помогне, ако си зададете въпроса: Какъв човек сте Вие и какво Ви харесва?

 • Дали сте любител или любителка на природата и искате да и се възхитите от различен ъгъл, може би да направите някои разкошни снимки?
 • Дали искате да избягате през уикенда от големия град и да прочистите ума си с широката перспектива от язовира и малко физическо натоварване?
 • Дали искате да осмислите почивката си на море с нещо различно от лежането под чадъра и без същевременно да се натоварвате много физически ?
 • Дали искате да разнообразите семейния пикник, да доставите радост на себе си и на децата, да изживеете незабравим семеен излет?
 • Дали сте заклет къмпингар или рибар, който иска да лови риба там, където я има?
 • Дали сте изследовател, който иска да влезе по единствения възможен воден път в пещерата на Студен кладенец, в която се излива водопада, да вдигнете поглед към скалните килии на отшелниците на Камен бряг, да намерите закътани плажчета или да изследвате гръцките острови?
 • Дали сте любител на дивия живот и искате да наблюдавате десетките видове птици в естествената им среда, да плувате до делфините и да видите елени, слезли на водопой?
 • Дали сте спортна натура и искате да гребете, ама да гребете яко и да се радвате на това, как брегът профучава покрай Вас?
 • Дали са Ви омръзнали уиндсърфа и кайта или просто искате да пробвате нещо ново, което можете да практикувате и без вятър?
 • Дали Ви влече екстремното, като спускане по бързите води на реки, играта с прибоя или сърфирането по 2 – метрови вълни на морето?
 • Дали не сме Ви отегчили вече невероятно, за да разберете най-накрая, че каякът/каяците се транспортират лесно върху покривния багажник на колата или дори вътре в автомобила и може да се съхраняват в гаража, без да пречат на самата кола, или на двора, или в мазето и дори вкъщи? Или на съхранение при нас!!

Ако нещо от горното подръпва някаква струна във Вас, то каякът или кануто са за Вас!

При нормални условия гребането не е по-трудно от ходенето, след като сме му хванали цаката. За разлика от колелото или сърфа, не се налага да падаме цял сезон, докато се научим да завиваме. Повечето любители каякари не са се обръщали никога без да искат. Аз и моите приятели го направихме за пръв път 4 месеца, след като се качихме на каяк и то нарочно, за да тестваме колко можем да се наклоним, преди да се обърнем. Преобладаващото мнозинство каякари никога не са учили да правят ескимоското превъртане.

Все пак каякингът може да бъде опасен спорт и развлечение, въпреки че това да зависи повече от нас, които го практикуваме, от риска, който поемаме. Моля, прочетете също нашите съвети за Вашата безопасност.

Петър Дойчинов