Избор на спасителна жилетка за каяк

Спасителната жилетка за каяк е помощно средство, което Ви помага да стоите на повърхността на водата, като добавя плаваемост към Вашата собствена. На английски нейната функция е по-точно изразена в наименованията: PFD (Personal Flotation Device) и Buoyancy Aid.

За разлика от спасителните жилетки, които се използват в открити води на кораби и яхти, със спасителните жилетки за каяк се плува лесно. Предполага се, че ако изпаднете от каяк или кану, ще трябва да плувате, за да настигнете Вашето превозно средство и да се качите обратно в него или да плувате към брега, който е наблизо или да стоите на вода достатъчно дълго, за да дойде помощ, която не е на далеч. Надуваемите спасителни жилетки с патрон за еднократна употреба или обемистите жилетки с голяма плаваемост, които се използват в открити води, Ви обръщат по гръб във водата и Ви държат в относителна неподвижност, докато дойдат да Ви спасят, дори това да отнеме много време.

Помощните жилетки за каяк се различават също от аналогичните такива за обща употреба (напр. за малки лодки), за джетове, уинд сърф, водни ски по два основни признака:

 • Те са дълбоко изрязани в областта на раменете и подмишниците, за да не пречат на специфичните движения при гребане с каяк.
 • Долният им край е високо повдигнат над кръста, за да не възпрепятства въртенето от кръста при гребане, както и да не се опира в облегалката на седалката на каяка и да не се подвига от нея, което предизвиква иначе значителен дискомфорт.

Докато можете да използвате спасителни жилетки за каяк за други водни спортове, обратното най-често не е вярно!

Това, за което трябва да се внимава при избор на жилетка за каяк е най-вече:

 • Размерът
 • Приложението
 • Елементите за сигурност и сертификат за сигурност
 • Материали и дизайн

Как да подберете подходящия размер е указано в таблица за съответствие в описанието на всяка наша спасителна жилетка. Когато мерите:

 • Отпуснете първо всички колани и облечете жилетката
 • Стегнете всички колани като започнете от най-долния (който е най-важен) и завършите с коланите за нагласяне на раменете.
 • Жилетката трябва да стои плътно и стегната по Вас, без да създава дискомфорт или да Ви пречи да дишате.
 • Нека някой дръпне жилетката нагоре за коланите на раменете. Ако тя излиза над главата, проверете дали не сте забравили някой колан и пристегнете отново. Ако жилетката пак излиза през главата, значи сте взели твърде голям размер.

Според приложението спасителните жилетки за каяк могат да бъде условно определени като такива:

 • с универсално или общо приложение – за развлекателен каякинг. Това са бюджетни жилетки със сравнително малко екстри и допълнителни елементи за сигурност. Те са много добър избор при използване на sit-on-top каяк, кану и СУП например.
 • за бърза вода и експедиции с каяк в морето. Тези жилетки са с повишена плаваемост (не по-малко от 60 N), защото силно аерираната вода, особено в реката, намалява значително Вашата собствена плаваемост. Като правило също, при големи преходи с каяк ще намерите за полезни различните екстри като джобове със специално предназначение, повишения комфорт (материал с памет, вентилация и др.), както и допълнителните елементи за сигурност.
 • за каяк – туризъм. Това са здрави спасителни жилетки с джобове и оптимални елементи за сигурност, макар и не така екстремни като жилетките за експедиции с каяк.
 • за риболов с каяк и кану. Големи джобове и неагресивни цветове.
 • детски жилетки. Те имат специални коланчета, които минават между краката, за да не се изхлузва жилетката през главата. Децата нямат още развит гръден кош и рамене, които да предотвратят качване на жилетката над главата, дори тя да е пристегната добре в кръста!

Елементите за сигурност са например: колани за нагласяне и пристягане, усилени колани на раменете за изтегляне през борда на лодка, светоотразители, катарами и халки за подсигуряване на принадлежности и оборудване, джобове за стопляне на ръцете, спасителен колан на кръста с бързо освобождаване за теглене с въже от спасителна лодка, свирка, джоб на гърба за резервоар с вода и др. Жилетките за експедиция с каяк са най-богато оборудвани с елементи за сигурност. Какви елементи за сигурност са Ви необходими, зависи от приложението на спасителната жилетка и Вашето собствено усещане за сигурност и преценка на риска.

Всичките наши жилетки са сертифицирани според наложените от Европейската комисия стандарти.

 • EN 393: Спасително помощно средство с плаваемост 50 N за употреба в защитени води, където по-обемисти жилетки биха възпрепятствали движенията и всъщност биха застрашили повече потребителя. Помощта е наблизо, потребителят е в съзнание и може да плува.
 • EN ISO 1242-5 (заменя EN 393): Спасително помощно средство с плаваемост не по-малко от 50 N за употреба в защитени води. Отнася се обобщено за водни спортове.
 • EN ISO 1242-6 определя изискванията за безопасност и допълнителни методи за изпитване за спасителни жилетки и помощни средства със специално предназначение, посочени като изделия със специално предназначение по ISO 12402-6: 2006, в комбинация с изискванията, определени в ISO 12402-2 до ISO 12402-5. Директивата се прилага за изделия със специално предназначение за възрастни като цяло и за деца под шест години частично. Отнася се по-специално за каякинг.

Материалите и дизайнът имат отношение към здравината и комфорта. Жилетките от висок клас и с по-екстремно приложение са от здрави, износоустойчиви платове. Различните жилетки са с различно разположение на блокчетата „пяна“, като се търси ефекта на максимална ергономия и комфорт, но като цяло това няма влияние върху общата плаваемост. Повече колани означава повече възможности за оптимално нагласяне и пристягане. Скритите шевове, тесните колани на раменете (най-добре подплатени с неопрен), скритите колани за пристягане (без директен контакт с кожата) и др. са важни за комфорта. Жилетките от висок клас са вентилирани и съдържат материал с памет, което позволява трайно напасване на жилетката към конкретно Вашето телосложение.

Имайте предвид, че при повечето жилетки джобовете не са водоплътни по стандарт IP67. Те пазят от пръски, но при плуване във водата, съдържанието им ще се намокри. За защита на чувствително оборудване ползвайте сухи торби или водонепроницаем калъф за GSM.

Грижа за спасителната жилетка:

 • Не седете върху жилетката
 • Изплаквайте обилно жилетката след употреба в солена вода. Оставете я да изсъхне преди да я приберете и я съхранявайте в сухо и проветриво място.
 • Не съхранявайте жилетката под директна слънчева светлина
 • Плажното масло и кремове могат да променят цвета
 • Проверявайте състоянието на коланите и циповете преди употреба
 • Особено след дългогодишна употреба тествайте в плитка, сладка вода, дали жилетката Ви държи още над водата, дали не е загубила плаваемост. Обърнете се по гръб и се отпуснете. Устата Ви трябва да е над водата.

Преминете към избор на спасителна жилетка за каяк тук.