Технология и материали при изработката на каяк

Каяците могат условно да се разделят според използваните материали на композитни, полиетиленови, надуваеми и сгъваеми.

По често ще срещнете вече определението композитен каяк вместо например каяк от фибростъкло или карбонов каяк, защото съвременните технологии съчетават материалите при изработката. Така например, един каяк може да е изработен от различни пластове: стъкломат, карбон, Кевлар и полиестер, т.е. той е „съставен“ , което е по-българската дума за композитен. Извинете ни за чуждицата, но тя вече се е наложила. Причината да се съчетават материали е да се постигнат оптималните свойства, иначе казано, най-добрият компромис в съответния ценови клас според предназначението на каяка: тегло, здравина, твърдост, гладкост, устойчивост на въздействие на околната среда и др.

В нашия сайт делим твърдите каяци условно на такива от фибростъкло, карбон/арамид, карбон и полиетилен.

Материали, използвани при изработката на каяк
Материали, използвани при изработката на каяк

Фибростъкло (Glass Fiber)
Това е изпитаната стара технология за изработка на каяк. Пластовете стъкломат (плат от фибростъкло) се нанасят върху калъпа последователно, като се слепват или с полиестерна или с епоксидна смола. Външният слой – гел – покритието (gelcoat) абсорбира до голяма степен удари, сътресения и придава на каяка характерния лъскав вид.

От броя на слоевете и дебелината на стъкломата зависи теглото и здравината на каяка, като зависимостта е обратно пропорционална.

Ние използваме условно определението „каяк от фибростъкло“ в нашия сайт, защото Tahe например добавят и полиестерен слой, за да снижат теглото.

Карбон / Арамид
Карбонът е много твърд, здрав и лек, но чуплив. Арамидът, който може да бъде Кевлар или друга марка, е от своя страна устойчив на удар. Комбинацията от тези материали позволява изработката на каяци със същата здравина, като от фибростъкло, но с по-ниско тегло. При еднакво тегло, каякът от карбон / арамид ще е по-здрав и твърд. Такива каяци обикновено се правят опционално само по поръчка, като се добавя допълнителен слой от кевлар, защото основната цел е да се снижи теглото при запазване на здравината.

Карбон
Отново малко подвеждащо определение. Каяците на Zegul, които определяме като карбонови, имат и слоеве от арамид и фибростъкло, но преобладаващият материал е карбон.

Каяците, изработени единствено от карбонов плат се използват за спортни състезания, защото са много леки (по-малко триене с водата) и защото имат по-добро ускорение. При туристически преходи и употреба, включваща влачене, акостиране на брега, когато има прибой и от време на време в случаите: „ох, тази подводна скала не я видях“, не бихте си взели чисто карбонов каяк.

От друга страна, карбоновите каяци изглеждат фантастично, защото не се слага gelkoat и материалът е в естествения си вид.

Отново важи логиката: композитният карбонов каяк при същата здравина е по-лек от каяците от фибростъкло и карбон/арамид.

Диолен
Диоленът е вид полиестер, който се отличава с много добра абразивоустойчивост, устойчивост на удар и ниско тегло. Поради ниската си твърдост, в направата на каяци, диоленът се съчетава с арамиди или фибростъкло. Резултатът е много здрав и лек продукт с ниска себестойност.

Полиетилен
Полиетиленовите каяци могат да бъдат от еднослоен или трислоен полиетилен. Използването на „сандвич“ технологията, при която междинният слой полиетилен е с по-малка плътност и съответно по-лек, позволява снижаване на теглото на каяка. Принципът е като при изработката на крилото на самолета, където коравината се осигурява от сърцевината от лек порест материал.

Самият полиетилен може да се различава при различни производители и технологии по своята твърдост, дебелина, равномерност на дебелината, точност на детайла, гладкост и др.

Полиетиленовите каяци са по-устойчиви на удар от композитните и затова се предпочитат при по-екстремно каране, напр. при „бяла“ вода, където силните удари в камъните са неизбежни.
От друга страна технологията има редица недостатъци:

  • Възможна е трайна деформация поради неправилно съхранение и транспортиране.
  • Полиетиленът има голям коефициент на топлинно разширение. Найлоновата шприцка, която Ви е точно по мярка в студено време, може и да не стане на каяка в горещо време.
  • Може да усетите вибриране на каяка при подскачане върху къси ветрови вълни, особено при дългите морски (туристически) каяци. Тези вибрации убиват, макар и незначително скоростта.
  • Само при скъпи и модерни технологии на изработка може да се постигнат резки преходи във формата на каяка, напр. остър кил и заострен нос. Цените на тези полиетиленови каяци се доближават до тези на композитните.
  • Преградите на полиетиленовите каяци се изработват от порести материали със затворена клетъчна структура и са залепени със специален силикон. Поради топлинните разширения и свивания и въздействието на солената вода е възможно след време преградата да пропусне вода през стареещия силикон. Тоест, нужна е поддръжка, респективно нов праймър и силикон, за да имате сухи багажни отделения.
  • Теглото на полиетиленовия каяк е по-голямо, а ако целта е била да се минимизират някои от горепосочените недостатъци, полиетиленът е по-дебел, по-плътен и твърд, т.е. теглото е още по-голямо.
  • Трудни за ремонт, ако все пак се пробият или надраскат дълбоко.
Каяк от:устойчивост на ударабразиво – устойчивосттеглоустойчивост на деформация (памет на материала)твърдост на корпусастареенетрудност при ремонтЦена
Фибростъкломного високависоканискоотличнависокапочти нениска+++
карбон/арамидмного високамного високапо-нискоотличнависокапочти нениска++++
чист карбондобрависокамного нискоотличнамного високапочти несредна+++++
Полиетиленотличнадобрависокодобранискадависока++
Синтетика (надуваем)отличнанисканискоотличнамного нискадапонякога невъзможно+
Синтетика (сгъваем)добранисканискодобранискаданиска+++