Често задавани въпроси

Как ще транспортирам каяка върху колата, ако той е по-дълъг от нея?

С колко километра в час мога да карам с каяк или кану върху колата?

Карбоновото гребло няма ли да привлича светкавици във водата?

Мога ли да скачам и да се качвам в каяка от водата?

Какъв багажник ми трябва за sit-on-top каяк?

Има ли каяци тип sit-in за риболов?

Имате ли оборудвано за риболов кану?

Може ли да тествам каяка/кануто преди покупка?

Какви са предимствата и недостатъците на полиетиленовия каяк?

Каякът от фибростъкло няма ли да се счупи при удар?

Има ли гребло към каяка?

Какво е основното предимство на вашите sit-on-top каяци?

Как да избера подходящия за мен каяк или кану?

Как се съхранява каяка? Как да удължа живота му?

Мога ли да използвам транспортна количка с тръби, минаващи през отворите за отводняване?

Водоплътни ли са капаците на багажните отделения на каяка?

Мога ли да кача сам тежък каяк върху багажника на колата?

Как ще транспортирам каяка върху колата, ако той е по-дълъг от нея?

Това като цяло не е проблем. Вие имате право да транспортирате извънгабаритни товари като вържете червено парцалче. Независимо от модела на колата и дължината на каяка, каякът не стърчи напред, а само зад колата. Всеки каяк ще излиза зад колата! Дали ще стърчи 1 м. или 1,40 м, няма значение! Трябва да помните, че имате извънгабаритен товар най-вече при паркиране, особено ако паркирате на заден ход срещу стена. Във всичко останало, вие си карате както винаги, все едно че нямате нищо върху колата, ако каякът е закрепен добре.

С колко километра в час мога да карам с каяк или кану върху колата?

Ако имате напречни греди и специален багажник за каяк, отговорът е: с колкото карате и без нищо на покрива, ако спазвате ограниченията за скорост. При нашите sit-on-топ каяци или кану специален багажник дори не е нужен. Те могат да се превозват директно върху гредите с дъното нагоре.

Ако има силен страничен вятър и усетите колата нестабилна, намалете скоростта. Каякът или кануто на покрива представлява допълнителна площ за вятъра. По същата причина при по-високи скорости ще имате и чувствително увеличен разход на гориво.

Карбоновото гребло няма ли да привлича светкавици във водата?

Във форумите се пише доста по тази тема и тя се разводнява неизменно, защото привържениците и на двете тези са прави. Теоретично карбоновите нишки повишават вероятността да привлечете светкавица, но на практика тази вероятност не е изчислена от никой още. Статистиката също не помага, защото за век са документирани само няколко случая на каякари (или сърфисти, рибари), ударени от светкавица, с каквито и да са гребла. Причината е, че повечето разумни хора излизат от водата или не влизат въобще в нея при лятна буря. Освен това става дума за вероятности, т.е. това че сме във водата, не означава непременно че ще ни удари светкавица, или че ако греблото не е от карбон, това не може да ни се случи. А ако сме на брега, е.. светкавицата пак или ще ни удари или няма 🙂

Мога ли да скачам и да се качвам в каяка от водата?

При sit-on-top каяка, това е „задължително“ удоволствие. Когато скачате от каяка, особено ако е едноместен, той вероятно ще се обърне. Като се качвате, първо го обърнете отново. Тези каяци не могат да потънат или да се напълнят с вода. Важно е да се качите правилно:

 • застанете водоравно, като пляскате с крака
 • хванете с двете ръце близкия и срещуположния борд на каяка
 • придърпайте каяка под себе си, като натискате на срещуположния борд
 • когато сте се издърпали върху каяка и сте в равновесно положение, извъртете се спокойно и седнете.

Не се опитвайте да се качвате, като се хванете само за близкия борд с две ръце. Възможно е каякът да се завърти и срещуположния борд да ви удари!

При sit-in каяка нещата са по-сложни. Има различни техники за качване: каубойско качване през кърмата; с помощта на друг каяк; с помощни средства като paddle float и други. Всички тези техники изискват упражнения, за да ги усвоите и прилагате при различни (всички) условия. Тъй като темата е обширна, ще Ви разкажем и покажем повече ако ни посетите или се включите в някое от нашите каяк – обучения.

Какъв багажник ми трябва за sit-on-top каяк?

Не е нужен специален багажник. Достатъчно е да имате напречни греди на колата. Sit-on-top каяците се поставят директно върху гредите с дъното нагоре. Ако желаете, можете да сложите меки подложки на гредите, ако са от чист метал.

Има ли каяци тип sit-in за риболов?

Да, предлагаме фабрично оборудвани и подходящи за риболов sit-in каяци. Виж каяк за риболов! Освен това можем да дооборудваме почти всеки каяк с риболовни приспособления като стойки за въдици и котвена система.

Имате ли оборудвано за риболов кану?

Да, всяко кану може да бъде оборудвано за риболов. Всъщност кануто със своята голяма стабилност и широко пространство е изключително удобно за риболов.

Може ли да тествам каяка/кануто преди покупка?

Да, вижте повече за условията в страницата „Тестване на каяк„!

Какви са предимствата и недостатъците на полиетиленовия каяк?

Полиетиленовият каяк има следните предимства в сравнение с композитния каяк:

 • По-издръжлив при силен удар
 • По-ниска цена

Композитният каяк има следните предимства в сравнение с полиетиленовия каяк:

 • По-корав е, затова енергията, вложена в гребане се преобразува по-ефективно в движение
 • По-твърд е, затова корпуса се надрасква по-трудно и по-малко му личи. Драскотините са плитки – обичайно се надрасква само гела, с който е покрит каяка
 • Ремонтът е по-лесен и козметичните дефекти могат да се отстранят напълно – подобно на ремонта на броня на кола или боята на колата
 • И след 20 години формата на каяка ще е същата, както в деня на закупуване: т.е. – не е податлив на топлинни деформации, може да се пристяга по-силно върху багажника на колата, да лежи върху ръб дълго време и при високи температури, без материала да промени своята памет и да се деформира трайно
 • По-лек е
 • Като изключим скъпите полиетиленови каяци, технологията при изработка на композитните каяци позволява да се постигнат по-резки преходи във формата на каяка и по-прецизен детайл и финиш

Тези предимства са принципни, но от технология до технология и от производител до производител има разлика. Например, полиетиленовите каяци на P&H, Tahe, Venture и Perception, които се изработват от трислоен полиетилен, се доближават по коравост до композитните си събратя, полиетиленовите каяци на Boreal Design като форма и гладкост на корпуса изглеждат като композитни, а BIC имат твърдостта и гладкостта на ABS материал.

Каякът от фибростъкло няма ли да се счупи при удар?

Зависи колко силен е ударът. Яхти се правят от фибростъкло. Брони на коли се правят от фибростъкло. Вероятно сте удряли леко кола отзад или колче, после излизате и се чудите, как бронята е още здрава. Почувствали сте удара и знаете, че колата има голяма маса. Вашата, заедно с каяка маса е значително по-малка. Във водата тежите още по-малко, а и скоростта Ви е ограничена. За да счупите материала, трябва умишлено да търсите силния адреналин, например да си играете в прибоя в бурно море до скалите, така че към масата и скоростта на каяка да се прибави силата на вълната, която Ви запраща върху скалите. Но не се учудвайте, ако видите повечето търсачи на адреналин във филмчетата в YouTube в подобни ситуации именно с композитни каяци! И не, че не ги повреждат. Поправят ги, а това е лесно – като броните на колите, и после пак… Който се е качил на подходящия за него композитен каяк не се връща на полиетиленов!

В заключение: композитният материал на каяка може да бъде счупен, но e много трудно да бъде пробит!

Виждали сме каяка, с който Freya Hoffmeister обиколи Австралия – захапан от акула. Макар и повреден, материалът беше издържал, без да бъде пробит. И личните ни каяци са от фибростъкло, елате и ги вижте!

Това видео е също интересно.

Има ли гребло към каяка?

Ние държим на склад голямо разнообразие и различни модели гребла. Понякога правим промоции, като предлагаме пакети каяк с гребло. Като правило обаче, предпочитаме да Ви посъветваме и да Ви предложим подходящото за Вас, Вашия стил на гребане и каяк гребло. Пакетите често ограничават избора, да не говорим за честите практики, на пазара да се предлагат евтини и неудобни гребла в пакет с каяка. Много хора идват след подобна покупка при нас да си изберат гребло, защото греблото е не по-малко важно от каяка! Виж Избор на гребло за каяк.

Какво е основното предимство на вашите sit-on-top каяци?

Повечето sit-on-top или SOT каяци не са по принцип много дълги. (под 4.5 м). При къс и широк каяк да се постигне праволинеен ход е техническо и технологично предизвикателство. Да няма праволинеен ход означава каякът да се върти наляво и надясно при всяко загребване, а като спрете да гребете – да завие на 90 градуса на срещуположната страна на страната от която сте загребали последно. Тоест, след всяка почивка трябва да прилагате допълнителни и излишни усилия да се върнете на курса.

Каяците, които предлагаме, имат силно изразен и сложен кил, който стабилизира хода. И това е нашето най-важно конкурентно предимство!

При по-дългите модели на напр. каяците за риболов, корпусът е често подобен на този на sit-in каяците и дава безкомпромисен праволинеен ход. Това, плюс богато оборудване. Произвежданите в Англия Perception, които са много популярни в Европа, са пример за това. Няма как да е иначе, защото ние подбираме само най-доброто! Това е нашето конкурентно предимство!

Не трябва да се забравя и това, че материалите, технологията и качественият контрол при изработката на каяците, които предлагаме е на най-високо ниво!

Как да избера подходящия за мен каяк или кану?

 Всички рубрики в Помагалото са насочени към това, да Ви улеснят при избора. Можете също така да ни запитате, като попълните следното запитване за консултация и ние ще Ви препоръчаме най-подходящите за Вас каяк или кану.

Как се съхранява каяка? Как да удължа живота му?

Най важно за дългия живот на каяка е правилното му съхранение и транспортиране. Полиетиленовите каяци могат да се деформират при прекалено силно пристягане върху багажника за дълго време, особено лятото. Материалът има „памет“ и ако е деформиран малко, възвръща сам формата си. За да не го деформирате много, не използвайте колани с тресчотка, а само такива за бързо пристягане с контра. Ако каякът остава на паркинга за дълго време, охлабете коланите.

За съхранение най-добре е да се използват колани, като каякът виси на ребро, а коланите минават близо до кокпита, където каякът е най-здрав. Друг вариант е да си купите фабрична стойка за каяк. Виж повече в „Съхранение на каяка„. Макар, че всички полиетиленoви каяци, които предлагаме, са с премиум качество и в тях има UV – инхибитори, препоръчва се каякът да се държи на сянка или да се покрива, ако се съхранява на открито за дълго време. Това ще предотврати или поне забави също избледняването на цветовете с годините.

Композитните каяци не се деформират. Тях можете да счупите, но не и да деформирате трайно. Продължителното излагане на слънце при тях също не е проблем. И след 20 години, каякът ще има същата форма, както в началото.

Мога ли да използвам транспортна количка с тръби, минаващи през отворите за отводняване?

На Ваш собствен риск! Отворите, минаващи от палубата до дъното могат да бъдат слабо място на каяка. Ако не внимавате при „нацелването“ на отворите, когато поставяте каяка върху количката, можете да пробиете материала. При самото теглене по силно неравен терен, вибрациите могат да разбият отворите. Ние препоръчваме количка за транспортиране от типа на ECO S, която е подходяща за всички модели каяк и кану.

Водоплътни ли са капаците на багажните отделения на каяка?

Не абсолютно! Повечето гребци не го разбират, защото при нормални условия капаците не пропускат вода. Но при сърфиране на големи вълни, многократно преобръщане и в бързо-течащи реки може да проникне незначително количество вода. Препоръчваме багажът да се поставя в сухи торби ако каякът ще се ползва при такива условия. При композитните туристически и морски каяци, проникването на вода и при тежки условия е по-малко вероятно.

Мога ли да кача сам тежък каяк върху багажника на колата?

Да, това не е трудно. Иначе едва ли бихме продавали успешно едноместните риболовни каяци особено. Има различни начини. С удоволствие ще Ви демонстрираме как се прави, стига като го качим, каякът да си остане върху колата Ви 🙂 Вижте например фабричната система с рамо за качване на каяка на автомобила от сам човек от Eckla. Друга, също така добра опция е използването на Channel Loader. Има и други опции, в категорията „Транспортиране

Петър Дойчинов