Избор на Падъл борд (SUP)

При избор на Падъл борд (SUP), подходящ за Вас, трябва да си отговорите първо на няколко въпроса:

  • За какво ще го използвам?
  • Някой освен мен ще използва ли моя падъл борд?
  • Къде ще карам?
  • Имам ли къде да го съхранявам и как ще го транспортирам?
  • Какъв е моят бюджет?

Избор на падъл борд по това, за какво ще се използва

Ако го използвате за сърфиране предимно, вземете по-къс SUP. Той е по-маневрен. Може и да е на границата за Вашето тегло. Ако го използвате за дълги разходки и искате да изминавате големи разстояния, вземете по-дълъг падъл борд. Има по-добра скорост и праволинеен ход. Ако е за йога, изберете широк и стабилен падъл борд с омекотена палуба.

Избор на падъл борд по това, кой ще го използва

Ако ще използвате SUP за забавление на всички в семейството, изберете такъв Падъл борд, която ще може да носи най-тежкия човек от семейството, евентуално + малко дете. Алтернативно, ако искате всички да се качите на падъл борда и да гребете заедно, насочете се към Beach 11’6“ V-kayak. Това е падъл борд, на който може да се сложат седалките и да се кара като каяк от двама възрастни и дете.

Избор на падъл борд в зависимост от това, къде ще се кара

Падъл борд може да се кара и в язовири и на морето при слаб до умерен вятър. На морето – най-често в сутрешните часове и късния следобед, когато морето е спокойно и вятърът е слаб. Разбира се, можете и да сърфирате по вълните към брега. Тези бордове, които са замислени за вълни имат извит нагоре нос и достатъчно обем в тази област. Те често са снабдени с 3 финки. Ако ще карате само на язовира в спокойно време, можете да се насочите и към права дъска, често с по-заострена форма на носа.

Избор в зависимост от възможност за съхранение и транспортиране

От отговора на този въпрос зависи най-много дали ще вземете надуваем или твърд падъл борд. Транспортирането е по-малкия проблем. Аз лично предпочитам да нося твърд борд на гредите на колата, така багажникът ми остава свободен. Сакът с надуваемия падъл борд и всички аксесоари може да заеме целия багажник, че дори и да не се побере в някои коли. Предимството на надуваемия е единствено в съхранението и цената.

Напоследък надуваемите дъски изместиха от пазара твърдите в най-широкия пазарен сегмент за общо приложение. Технологията напредна толкова, че те се надуват до степен, при която на практика са твърди и не се гънат на вълните. Обърнете внимание на особено популярните модели в този сегмент Beach 11’6“ V-kayak и Beach 10’6“ V-kayak, които могат да се карат и като каяк и като SUP.

Ако имате високи изисквания за ефективност, ще се спрете на твърд падъл борд. Все още надуваемите модели не могат да постигнат формата с внимание към всеки детайл и съответно поведението на вода на твърдите дъски.

Избор на падъл борд в зависимост от бюджета

Твърдите дъски са гладки, плъзгат се по-добре във водата. Имат по-изпипана форма и са по-шик. Не трябва да се притеснявате, че ще се спукат, ако го забравите надути докрай на слънцето. Твърдите дъски са по-скъпи.

Преминете за избор към продуктовия каталог за Падъл борд (SUP).

Петър Дойчинов