Избор на гребло за каяк

Най-лесното решение при избора на гребла за каяк или гребла за кану е: Елате при нас или ни пишете и заедно ще изберем Вашето гребло. Нямаме случай на недоволен впоследствие клиент! Като потребител аз например винаги съм искал да знам повече преди да си закупя продукта и не се чувствам комфортно ако не знам правилните въпроси, които да задам. Форумите носят както информация, така и дезинформация. Подходящото гребло за някой може да не е правилното за Вас и обратното. Затова Ви предоставяме тук базова информация.

Греблото за каяк се характеризира с: дължина; площ, форма и ъгъл на лопатките; тегло; материал; форма и изпълнение на дръжката.

Дължина

Дължината зависи от ъгъла на гребане, Вашата височина и широчината на каяка. При нисък стил на гребане, когато гребете далече от бордовете на каяка, греблото е по-дълго. Ниският стил на гребане е най-широко разпространен, защото е най-лесен и неуморителен. Високият стил, когато гребете близо до бордовете на каяка, е по-ефективен и изисква гребло с по-малка дължина. Ако каякът Ви е много широк, както и ако сте много висок, ще Ви трябва по-дълго гребло.

избор на гребло при нисък ъгъл на гребане

височина на гребеца   широчина на каяка    
  под 58,4 см 58,4 – 71,1 см 71,1 – 81,3 см над 81,3 см
под 153 см 210 см 220 см 230 см 240 см
153 – 168 см 215 см 220 см 230 см 240 см
168 – 183 см 220 см 220 см 230 см 250 см
над 183 см 220 см 230 см 240 см 250 см

избор на гребло при висок ъгъл на гребане

височина на гребецаширочина на каяка
под 63,5 смнад 63,5 см
под 155 см200 см220 см
155 – 163 см205 см220 см
163 – 183 см210 – 215 см220 см
над 183 см215 – 220 см230 см

Тегло

Теглото на греблото зависи от материала, дължината на дръжката и размера на лопатките.

Ако правите например 60 загребвания в минута (всяко потапяне на лопатка е загребване), за час ще сте направили 3600 загребвания, за 4 часа 14 400 загребвания и т.н. Ако разликата в теглото на 2 гребла е 200 грама и всеки 2 загребвания се броят за вдигане на тежест, то с по-лекото гребло ще сте „вдигнали” за 1 час 360 кг. по-малко, а за 4 часа – 1440 кг.

При по-леките гребла се използват високотехнологични материали и ноу-хау. Цената на греблото в този смисъл зависи в най-голяма степен от теглото.  Дали да дадете повече пари за по-леко гребло зависи от това как използвате каяка. Ако е основно за развлечение при кратък излет през уикенда, за семейно забавление , когато сте на плажа, за риболов, в такъв случай и по-тежко гребло ще Ви свърши работа. Ако обаче възнамерявате да правите дълги и многодневни преходи и можете да си позволите цената, то не се колебайте! Още след първия ден гребане ще си кажете: „Добре, че си взех леко гребло”.

Материал

Използват се следните материали: алуминий, полиетилен, полипропилен, ABS, фибростъкло, карбон и дърво. При някои технологии материалите се комбинират, за да се постигне оптималния компромис.  Например TNP Wolferine има полимерни лопатки, подсилени с фибростъкло, с което се постига баланс между издръжливост на удар, тегло и твърдост.  От материалите на греблото зависи неговото тегло, здравина, твърдост и гъвкавост.  Теглото е добре да е малко, а твърдостта и здравината – големи и същевременно да е достатъчно гъвкаво, за да запазва формата си. Това са свойства, които принципно си противоречат. Ще познаете такива гребла (за съжаление) по цената. Затова е важно да решите къде и при какви условия  ще карате каяка предимно: бързи води или спокойни реки; сърфиране в прибоя, игра при скалите или дълбоки води. Разбира се, много каякари имат повече от едно гребло.

Площ, ъгъл и форма на лопатките

От площта на лопатките зависи каква маса вода ще изтласквате при всяко загребване. По-силни хора и гребци със спортни наклонности предпочитат големи лопатки. Те са принципно по-ефективни, защото Ви позволяват да се придвижвате по-бързо при един и същ темп на гребане. При дълги преходи, както и за физически по-слаби гребци  се препоръчват принципно лопатки със среден и малък размер.

Формата на лопатките има отношение към това, как те завихрят водата. От формата зависи дали греблото ще влиза ефективно във водата, дали ще излиза лесно и без да вади вода и дали, докато загребваме, ще стои стабилно или ще играе във водата. Последното се среща най-често при евтини или със съмнителен произход гребла. Ако лопатката е с подходяща асиметрия за съответния стил на гребане (висок или нисък), тя ще изтласква еднакво количество вода с горната и долната си част, т.е. няма да се налага да стискате дръжката, за да удържате лопатката вертикално във водата. А ако има и правилно изчислена дехидрална форма, така че да „гони“ част от водата и да не създава дестабилизиращи греблото завихряния на водата, то Вие ще можете да гребете правилно като само дърпате греблото с пръстите си, без да го стискате. Да не говорим за нараняванията на китките, които иначе може да си причините.

Лопатките при повечето гребла са завъртени стандартно на 60 градуса една спрямо друга. Това се прави, за да може когато едната лопатка е потопена във водата, другата да е с много малка площ, предоставена на вятъра, ако той духа насрещно. Иначе гребането е затруднено, а силен вятър може дори да откъсне греблото от ръцете ви. Имаме гребла, при които ъгълът може да се регулира според вашите предпочитания и вятъра.

АсиметрияДехидрална формаЪгъл на лопатките
асиметрично греблодехидрална форма на лопаткатапроменлив ъгъл на греблото

Форма и изпълнение на дръжката

Има два вида форми на дръжката: традиционната права дръжка и извита дръжка (bent shaft). Извитата дръжка навлезе масово преди няколко години на пазара и печели все по-голяма популярност. Идеята е следната: когато вкарвате греблото във водата, Вие изпъвате съответната ръка напред, към носа на каяка. При това, ако  всичките Ви пръсти обхващат плътно дръжката в този момент, вие трябва да извиете китката към торса. Това води до увреждания на китката.  Извитата дръжка позволява да запазите всички пръсти върху греблото без да огъвате китката. Затова тя е подходяща както за напреднали, така и за абсолютно начинаещи, които няма къде и от кой да се научат на правилната техника на гребане с право гребло.

Дръжката може да е от една част или да е делима. Второто е за предпочитане, ако взимате греблото като резервно на палубата на каяка или ако променяте ъгъла на лопатките, в зависимост от вятъра, ако едно гребло се ползва от различни хора или ако имате сглобяем /сгъваем / надуваем каяк и транспортирате греблото също в багажника.

Гребло с права дръжкаГребло с огъната дръжка
гребло с права дръжкагребло с огъната дръжка

В заключение:

Греблото е по-важно от каяка. То движи и управлява Вашия каяк. Неправилно подбрано гребло и грешна техника на гребане могат да причинят увреждания на китката или рамото. Иначе казано, не вярвам, че някой би се чувствал комфортно и в най-луксозния автомобил, ако воланът му е квадратен, нали?

Гребла за каяк с реномираните марки Werner, Zegul, Egalis, Bic Sport и TNP ще намерите тук.

от Петър Дойчинов