Помагало

каяци на брега

Съвети за избора на кану, каяк, падъл борд, спасителни жилетки и гребла, ревюта и препоръки.

Помним добре какво е да искаш да намериш ново подходящо занимание за свободното време. Да се сблъскаш с напълно непознат воден спорт. Да се опиташ да разбереш дали той е за теб и как да подбереш най-подходящия каяк. А дали да е точно каяк, дали да не е кану или падъл борд? И още десетки въпроси свързани с това.

Затова се опитваме в Помагалото да Ви предоставим на едно място всичката информация, от която имате нужда, без да минавате по дългия път, който трябваше да извървим ние.

Защо кану или каяк?

Първият въпрос, който обикновено си задаваме е „Защо да избера точно кану или каяк, а не например гребна или моторна лодка, джет или платноходка?“ Ако се питате това, научете нашия отговор на въпроса Защо да избера кану или каяк?

Какъв вид каяк да избера?

Ако сте решили, че искате да имате кану или каяк, но не знаете какво по-точно, прочетете за видовете sit-in каяк, sit-on-top каяк и за кану. Това ще Ви помогне в избора на това, Какъв каяк или кану да изберете.

Едноместен или двуместен каяк?

Следващият, много често труден избор е, дали да си взема едноместен или двуместен каяк. А защо не триместен, за да качвам и децата? А дали моята половинка ще иска да гребе с мен, дали ще и хареса? Ще имам ли компания с каяци, ако си взема едноместен каяк? Или да навия някой приятел да си вземем двуместен, за да не съм сам? Прочетете повече за предимствата и недостатъците при избора на едноместен или двуместен каяк.

Интересувам се от Падъл борд (SUP)

Ако не си падате по каяк, може би ще се заинтересувате от вече станалия за последните години много популярен спорт и начин на развлечение, наречен Stand Up Paddle. На въпросите „Какво е Падъл борд?“, „Къде може да се практикува SUP“ и „Какви са предимствата на SUP“, отговаряме в рубриката За Падъл борд (SUP). Там ще намерите също съвети и видео уроци за това, как да гребем и сърфираме с Падъл борд. Естествено ви предлагаме и насоки за избор на падъл борд (SUP).

За екскурзията с каяк

Ако не желаете да закупувате каяк, но искате да карате, Ви предлагаме информация за екскурзията с каяк. Информирайте се за това, дали и какви изисквания за опит и физическа подготовка има, за да се запишете за някоя екскурзия с каяк.

Скорост и стабилност на каяка

За тези от Вас, които искат да знаят повече, сме написали специални и подробни статии за Скорост на каяка и Стабилност на каяка. Ще научите за първичната и вторична стабилност. Ще научите за това, какви характеристики на каяка влияят върху скоростта. В крайна сметка ще можете да направите аргументиран избор на Вашия каяк.

Технология и материали при изработката на каяк и Падъл борд

Макар за удобство да делим каяците в нашия онлайн магазин на изработени от полиетилен, фибростъкло, карбон и кевлар, технологията за изработка е много-по комплексна. Тя включва и други материали, както и комбинации от материали. Технологията при различните марки е в някои неща сходна, в други много различна. Използваните технология и материали при изработката на каяк имат голямо значение за Вашия избор, в зависимост от това къде, как и при какви условия ще карате каяка.

В помагалото ще намерите също отговори на десетки често задавани въпроси, съвети за Вашата безопасност и за съхранението на каяка, информация за това, как вятърът и вълните влияят на каяка, както и много други интересни теми.

Приятно четене!

от Петър Дойчинов