За каяците за развлечение

15 Октомври 2012

Край, реших, че е крайно време да напиша нещо за така наречените каяци за развлечение (recreational kayaks) – подценявани, надценявани, но рядко правилно оценени в нашия още млад и затова неориентиран пазар. Разгледах, така да се каже отстрани, съдържанието в нашия сайт за продажба – www.bg-kayak.com – и видях, че сме писали повече за морските / туристически каяци и с това влияем, без да сме искали, на избора на потребителите. Не можем да продаваме каяци, без да обичаме да караме каяци, не можем да съветваме, без да влагаме емоции и не можем да променим нашите предпочитания. Но можем да Ви предложим една друга гледна точка, която е също вярна.

Какво тогава е каякът за развлечение и какви са неговите предимства?

Границата е малко размита, но се приема, че каяците за развлечение са по-къси от 3,70 м. и са сравнително с морските каяци по-широки (68 – 77 см.). Още, каяците за развлечение не са оборудвани стандартно с кормилна система или скег. Броят на багажните отделения е по-малък и като цяло побира по-малко багаж.

Какво следва от всичко това?
– Това, че каякът е по-широк означава, че се управлява по-трудно с наклон на тялото. От друга страна, в каяка за развлечение ще се чувствате по-стабилни, именно защото той е по-широк! Трябва ли Ви тогава да го контролирате с движения на тялото?
– Това, че каякът е по-широк и по-къс, ще ограничи максималната Ви скорост, но пък Ви дава по-добра маневреност. Трябва ли Ви наистина скорост? Ще карате ли днес 20 км?
– Липсата на рул и скег ще Ви затрудни да поддържате курса при силен вятър. Ще излизате ли далеко от брега при силен вятър?
– Относно багажа: Колко дълги преходи ще правите? Колко багаж Ви трябва? Ще нощувате ли няколко нощи на палатка?

Ако отговорите са НЕ! вижте сами предимствата, които предлагат каяците за развлечение:

– по-малка тежест за носене
– по-малък размер за съхранение
– забавление за цялото семейство, защото и дете ще може да кара каяка под Ваш надзор
– Фитнес, защото скоростта няма отношение към натоварването
– може да сте напълно начинаещ и каякът ще Ви „прости“ всички грешки
– оборудване, немислимо за морските каяци като: висока и удобна облегалка, просторен кокпит за лесно влизане и излизане, опция (стойки) за риболов

И накрая: всичко зависи от това за какво Ви трябва каяка. Ако е за забавление през уикенда на местния водоем при хубаво време, за осмислено прекарване на почивката на море, като гребете за удоволствие и фитнес в залива (различно от скуката на плажа, която убиваме с бира), за спускане по бавно течащи реки – то не си струва да дадете доста повече пари за морски / туристически каяк, защото Ви трябва именно каяк за развлечение!

Не мога да се въздържа да не направя аналогията: Ако карате кола само в града и се возите например сам, ще си купите ли нещо подобно на автобус?

И ако още не сте убедени, вижте щастливите лица на хората, при тест на някои от нашите каяци за развлечение.


Още статии от блога