print | close

Избор на спасителна жилетка за каяк


Спасителната жилетка за каяк е помощно средство, което Ви помага да стоите на повърхността на водата като добавя плаваемост към Вашата собствена. На английски нейната функция е по-точно изразена в наименованията: PFD (Personal Flotation Device) и Buoyancy Aid.

За разлика от спасителните жилетки, които се използват в открити води на кораби и яхти, със спасителните жилетки за каяк се плува лесно. Предполага се, че ако изпаднете от каяк или кану, ще трябва да плувате, за да настигнете Вашето превозно средство и да се качите обратно в него или да плувате към брега, който е наблизо или да стоите на вода достатъчно дълго, за да дойде помощ, която не е на далеч. Надуваемите спасителни жилетки с патрон за еднократна употреба или обемистите жилетки с голяма плаваемост, които се използват в открити води Ви обръщат по гръб във водата и Ви държат в относителна неподвижност, докато дойдат да Ви спасят, дори това да отнеме много време.

Помощните жилетки за каяк се различават също от аналогичните такива за обща употреба (напр. за малки лодки), за джетове, уинд сърф, водни ски по два основни признака:

Докато можете да използвате спасителни жилетки за каяк за други водни спортове, обратното най-често не е вярно!

Това, за което трябва да се внимава при избор на жилетка за каяк е най-вече:

Как да подберете подходящия размер е указано в таблица за съответствие в описанието на всяка наша спасителна жилетка. Когато мерите:

 

Според приложението спасителните жилетки за каяк могат да бъде условно определени като такива:

Елементите за сигурност са например: колани за нагласяне и пристягане, усилени колани на раменете за изтегляне през борда на лодка, светоотразители, катарами и халки за подсигуряване на принадлежности и оборудване, джобове за стопляне на ръцете, спасителен колан на кръста с бързо освобождаване за теглене с въже от спасителна лодка, свирка, джоб на гърба за резервоар с вода и др. Жилетките за експедиция с каяк са най-богато оборудвани с елементи за сигурност. Какви елементи за сигурност са Ви необходими, зависи от приложението на спасителната жилетка и Вашето собствено усещане за сигурност и преценка на риска.

Всичките наши жилетки са сертифицирани поред наложените от Европейската комисия стандарти.

Материалите и дизайнът имат отношение към здравината и комфорта. Жилетките от висок клас и с по-екстремно приложение са от здрави, износоустойчиви платове. Различните жилетки са с различно разположение на блокчетата „пяна“, като се търси ефекта на максимална ергономия и комфорт, но като цяло това няма влияние върху общата плаваемост. Повече колани означава повече възможности за оптимално нагласяне и пристягане. Скритите шевове, тесните колани на раменете (най-добре подплатени с неопрен), скритите колани за пристягане (без директен контакт с кожата) и др. са важни за комфорта. Жилетките от висок клас са вентилирани и съдържат материал с памет, което позволява трайно напасване на жилетката към конкретно Вашето телосложение.

Имайте предвид, че при повечето жилетки джобовете не са водоплътни по стандарт IP67. Те пазят от пръски, но при плуване във водата, съдържанието им ще се намокри. За защита на чувствително оборудване ползвайте сухи торби или водонепроницаем калъф за GSM.

Грижа за спасителната жилетка:

 

close