print | close

Защо да избера кану или каяк?


Когато мислим за кану и каяк, най-често си представяме състезание по кану или каяк. Но защо? Спорт – да, но защо непременно състезание? Нима ските, които караме през зимата, ни правят състезатели по слалом или караме колело само, за да направим мускули на краката? Не го ли правим всъщност за удоволствие? В България кануто и каяка, като средство за развлечение, започна да добива популярност. В Западна Европа, Америка и Австралия, този сектор от развлекателния и воден туризъм от десетилетия привлича голям брой хора и продължава да се развива.

Без да омаловажаваме другите водни спортове, карането на каяк има безпорни предимства. Нормално е да се питате „Дали това ново изживяване е за мен”? Може би ще Ви помогне, ако си зададете въпроса: Какъв човек сте Вие и какво Ви харесва?


Ако нещо от горното подръпва някаква струна във Вас, то каякът или кануто са за Вас!

При нормални условия гребането не е по-трудно от ходенето, след като сме му хванали цаката. За разлика от колелото или сърфа, не се налага да падаме цял сезон, докато се научим да завиваме. Повечето любители каякари не са се обръщали никога без да искат. Аз и моите приятели го направихме за пръв път 4 месеца, след като се качихме на каяк и то нарочно, за да тестваме колко можем да се наклоним, преди да се обърнем. Преобладаващото мнозинство каякари никога не са учили да правят ескимоското превъртане.

Все пак каякингът може да бъде опасен спорт и развлечение, въпреки че това да зависи повече от нас, които го практикуваме, от риска, който поемаме. Моля, прочетете също нашите съвети за Вашата безопасност.

 
Петър Дойчинов

close